|          

El Ple de Maçanet de la Selva, en sessió extraordinària, amb l'aprovació de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU), engega els tràmits per recepcionar el Polígon Industrial de Puigtió. Aquesta modificació permetrà, un cop aprovada definitivament, iniciar el projecte de reparcel·lació i urbanització mitjançant el sistema de cooperació, que anirà a càrrec dels propietaris.

La modificació del PGOU forma part del segon punt del conveni que es va formalitzar amb tots els propietaris del polígon el 20 d'abril de 2022. Contempla les actuacions urbanístiques necessàries perquè les parcel·les ostentin condició de solar, i la cessió per part dels propietaris a l'Ajuntament de Maçanet de la Selva dels vials i zones verdes que encara avui estaven pendents.

El polígon de Puigtió es va construir als anys 70. Des del principi ha sigut un factor molt important en la promoció econòmica del poble, el qual acull una trentena d'empreses que generen més d'un miler de llocs de treball. A principis de l'any 2022, després d'un any de negociacions entre el promotor, els propietaris i Ajuntament, es va arribar a un consens per recepcionar el polígon i esdevingui així competència municipal.

El Consell Comarcal de la Selva ha fet saber des del 15 de març al 15 d'octubre que no es podrà fer foc als terrenys forestals sense autorització. Per tant, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura. D'igual forma, no es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura. Però, si es podrà fer foc dins de les àrees recreatives, d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, quan facin ús de barbacoes d'obra amb mata guspires.

Al mateix temps, queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc. Des de l'1 de gener fins al 14 de març, hi ha hagut a Catalunya 41 incendis forestals que han cremat 39,18 hectàrees. Amb l’entrada de la primavera i en absència de pluges importants, les condicions favorables al foc s’incrementen i el nombre d’incendis podria continuar sent superior a la mitjana de l’època principalment durant els episodis de vent.

Aquest mes de març l’Hospital Sant Jaume de Calella, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, posa en marxa una sala de parts natural amb una banyera per poder atendre parts a l’aigua, en el marc de l’estratègia de l’atenció al part respectat que es treballa des del servei de Ginecologia i Obstetrícia. Amb aquest nou espai es dona resposta també a la demanda de les gestants del territori de poder comptar amb un entorn no medicalitzat i ben equipat per atendre el part normal.

L’àrea d’obstetrícia de l’Hospital de Calella comptava, fins ara, amb tres sales de parts convencionals i una de les quals s’ha reconvertit en sala de parts natural. La reforma de l’espai, que ha tingut un cost de 250.000 euros, ha permès tenir una sala moderna i adaptada a les necessitats de les gestants perquè puguin donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor i amb la seguretat d’estar en un entorn hospitalari en el cas que es produeixi qualsevol imprevist al llarg del part.

Aquest nou equipament està dirigit a les dones que tenen embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc. L’espai està adequat amb una banyera, un bany amb dutxa, un llit per descansar o utilitzar durant el part, una liana, una cadira de parts i una pilota. Així mateix, els llums són regulables, hi ha fil musical i les parets s’han pintat de color terra amb l’objectiu d’oferir un entorn càlid, de calma i tranquil·litat.

L'Ajuntament d'Anglès ha fet pública l'aprovació del primer projecte municipal de plaques solars. Des de la junta, s'ha aprovat el projecte executiu d'una instal·lació d'energia solar fotovoltaica al pavelló municipal. Una instal·lació que suposarà un estalvi energètic i una reducció dels costos de la zona esportiva.

D'altra banda, el regidor d'esports d'Anglès ens ha detallat quines han estat les actuacions que han portat des de la regidoria per la millora de la zona esportiva i per adaptar-se als nous reglaments mediambientals.

Des de l'ajuntament, esperen que es puguin portar a terme les instal·lacions de les plaques solars abans de l'estiu. La instal·lació de les plaques solars suposarà un gran estalvi en les despeses de gasoil, ja que actualment assumeixen un elevat cost a causa del constant funcionament de la piscina coberta.

L’Ajuntament de Vidreres preveu diverses modificacions de l’ordenança de circulació. Els aspectes d'aquesta modificació són establir dues zones: la taronja i la zona blava.  La zona taronja que és una zona d'estacionament gratuït de vehicles amb limitació horària de 15 minuts, prop de zones comercials o mercats, on és obligada la ubicació, en un lloc visible, del rellotge horari, disposar de comprovant horari que l'autoritza en lloc visible o gestionar l'autorització mitjançant aplicació informàtica.

Per estacionar en zones blaves caldrà obtenir autorització a través de l'obtenció de tiquet a les màquines expenedores instal·lades a l'efecte. L'obtenció d'autorització és obligatòria independentment de la gratuïtat o no del temps de durada de l'aparcament (els primers 30 minuts no tenen cost). Amb tot, tenint en compte que és una mesura per afavorir el dinamisme comercial, es decidirà conjuntament amb els comerciants del poble.

"Hem de posar-los facilitats als comerços des de les administracions perquè el poble sigui viu i hi continuïn venint persones a comprar. És per això que la darrera paraula la tindran els comerciants", ha explicat l'alcalde, Jordi Camps.

Aquesta setmana han començat els treballs d'enderroc de l'antic restaurant que hi havia hagut fa uns anys al Passeig de S'Abanell a Blanes. Una màquina de grans dimensions va començar la feina, amb la previsió que pugui estar enllestida aquesta setmana. Un cop s'hagi enderrocat, els treballs inclouran el repicament del paviment de planta baixa de gres i formigó, el repicament dels fonaments existents i la consolidació de l'espai perquè el sòl no revesteixi perill.

La idea de l'Ajuntament de Blanes per ocupar l'espai que deixarà lliure l'edificació enderrocada és oferir la possibilitat que s'hi instal·li aquest any una ocupació de temporada d'usos aquàtics durant l'estiu com el paddle surf i caiacs. L'explotació d'aquest servei formarà part de la licitació conjunta que fa cada any l'Ajuntament de Blanes per instal·lar serveis temporals a les platges del municipi.