|          

Després de tenir molts entrebancs burocràtics i dificultats per obtenir subvencions, a principis del 2024 el municipi de Riudarenes iniciarà les obres d'una deixalleria municipal. Ara, amb l'execució del projecte en marxa, encarregat al Consell Comarcal de la Selva, Riudarenes estarà més a prop de poder disposar d'un recinte que els hi permetrà reduir la producció de residus, fomentar la reutilització i el reciclatge.

El nou recinte tindrà una tanca perimetral que impedirà l'accés a la instal·lació fora del seu horari de servei i que evitarà el dipòsit incontrolat de residus, el robatori de materials o altres actes vandàlics. També, hi haurà àrees de contenidors de gran volum on els veïns i veïnes podran fer les seves aportacions de residus, i àrees de contenidors de petit volum per aquells materials que es reben en menor quantitat (roba, ampolles de vidre, poliestirè...).

Les obres de la nova deixalleria es duran a terme a principis de l'any que ve, i es preveu que puguin finalitzar cap a la primavera del 2024. Amb la construcció d'aquest nou espai, Riudarenes podrà posar solució a una de les problemàtiques més antigues del municipi, per la qual s'ha lluitat des de fa molt de temps.

La següent primavera el municipi donarà la benvinguda a un dels projectes més estratègics del mandat en termes de sostenibilitat i protecció mediambiental: la posada en marxa de la nova deixalleria municipal per a la reutilització i tractament dels residus generats a la vila. 

Un dels temes més destacats aprovats al ple municipal de novembre celebrat ahir a la nit va ser recuperar la propietat pública de l'aparcament soterrat de Cala Bona. El proper 1 de febrer de 2024 es compleixen 30 anys d'ençà que l'Ajuntament de Blanes va signar un contracte per a la construcció i explotació d'un pàrquing soterrat situat a Cala Bona, al final del carrer Bitàcora, a la Urbanització de Sant Francesc.

Ara, la voluntat del consistori blanenc és revertir aquesta situació i posar ordre en la concessió, ja que hi ha hagut l'incompliment d'una sèrie de requisits des de llavors. Una d'elles és que el plec de clàusules signat llavors preveia l'obligació del concessionari d'abonar un cànon anual mínim de 15.000 pessetes per plaça/any, un pagament que no consta que mai s'hagi satisfet. El punt es va aprovar amb la unanimitat de totes les forces polítiques.

D’altra banda, dins la sessió del Ple, també s'ha aprovat una moció de Blanes en Comú Podem per fer uns pressupostos participatius. L'objectiu del text és que els comptes del 2025 ja comptin amb aquesta iniciativa en què la ciutadania pugui participar en la decisió d'algunes de les partides municipals.

La proposta d'acord inclou que prèviament es faci una audiència pública per informar i formar a la ciutadania sobre la situació econòmica, així com la creació d'una comissió de treball per establir el pla de treball per fer-ho realitat. En aquest sentit, el què haurà de decidir la ciutadania serà a quines inversions es destinen una part dels pressupostos que hagi decidir l'equip de govern. 

El Banc de Sang i Teixits de Girona i l'Associació de Donants de Sang de Santa Coloma de Farners han tancat aquest mes de novembre amb l'última campanya de donació amb un bon nivell de participació. En general les entrades de reserves són justes, a causa de la falta de relleu generacional. No obstant això, a la comarca de la Selva, les donacions aconsegueixen mantenir-se.

Per una banda, el passat 2 de novembre, durant tot el dia, es va celebrar la Marató Vermella, una donació que es realitzava davant de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra i que va servir per sumar esforços amb el cos de policia i visibilitzar la necessitat d’aconseguir més donacions de sang i plasma. Un total de 87 persones van participar en la donació.

D'altra banda, el passat 30 de novembre, a la tarda, es va dur a terme una de les donacions de sang periòdiques, al Cercle Jove, amb 44 persones que es van acostar al punt de donació per contribuir amb sang i 12 persones amb plasma.

Gràcies a les iniciatives de l'Associació de Donants de Sang de Santa Coloma de Farners, 143 persones han donat sang i plasma a la capital de la Selva durant el mes de novembre. També s'ha de tenir en compte que 18 persones han donat sang per primer cop.

Accions com aquesta són imprescindibles per mantenir les reserves de sang a nivells òptims. De cada donació se’n beneficien tres persones, ja que la sang se separa en els diferents elements que la componen: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Cada component s’utilitza per a diferents malalties: 3 de cada 10 transfusions de sang que requereixen els pacients són per a tractaments de càncer. De fet, aquest tipus de malalties són les que més sang consumeixen, per davant de les malalties de l’aparell digestiu, com hemorràgies intestinals, i la salut cardiovascular, com els infarts.

Ara, després d'aquesta campanya a Santa Coloma, la següent ocasió en què es podrà donar durant el mes de desembres serà a 6 municipis, Blanes, Riudellots de la Selva, Vilobí d'Onyar, Maçanet de la Selva, Amer i la Cellera de Ter. Des del Banc de Sang conviden a tothom a fer el millor regal per aquestes dates: donar sang per la gent que més ho necessita.

Amb origen en la guia hotelera i gastronòmica publicada per l'empresa de neumàtics que porta el mateix nom, les estrelles Michelin són guardons que reconeixen els millors restaurants del planeta per la qualitat dels seus equips i ingredients. Aquesta setmana s’ha celebrat la gala per atorgar les noves estrelles i dos restaurants de la comarca han revalidat la seva. Un dels primers ha estat el Restaurant l'Aliança del municipi d'Anglès que aconsegueix un any més l'Estrella Michelin.

El restaurant L'Aliança, situat Anglès, va obrir les seves portes per primer cop com a restaurant als anys 90 de la mà d'en Josep Maria i d'en Lluís Feliu. Fruit del treball i de l'esforç, L'Aliança va començar a ser reconeguda a nivell gastronòmic rebent diversos premis, entre els quals destaca una estrella Michelin l'any 2008. Un temps després la filla d'en Lluís, la Cristina Feliu i el talentós cuiner Àlex Carrera, van embarcar-se en el món de la restauració per poder retornar al restaurant el reconeixement que es mereixia.

A finals de l'any 2020, la cuina del xef Álex va ser guardonada amb una Estrella Michelin i a principis del 2021, amb un Sol Repsol, situant de nou l'Aliança en el panorama gastronòmic nacional.

Enguany, el restaurant selvatà rep de nou una Estrella Michelin, premiat per una cuina actual que no deixa de banda els sabors de sempre, utilitzant productes de la zona i de temporada i elaborant plats amb tècniques modernes que en cap cas amaga el producte principal. 

D'altra banda, a la Selva, s'ha atorgat una Estrelles Michelin més, posicionant la comarca dins el mapa dels restaurants catalans amb estrelles aquest 2024. La Estrella ha estat atorgada al Restaurant Les Magnòlies a Arbúcies que la revalida un any més, alhora el seu xef Víctor Torres va rebre un reconeixement per part de Michelin Espanya.

Un any més els restaurants selvatans amb una Estrella Michelin, demostren al món gastronòmic la qualitat, el prestigi i l'alta cuina que regeix a la Selva.PIMEC Comerç Girona posa en marxa la campanya "Escolta el batec del teu comerç" amb l'objectiu de posar en valor el comerç i la restauració local, i visualitzar les seves fortaleses i el seu valor afegit, desvinculant-se del Black Friday. Lloret de Mar és un dels municipis catalans que hi participarà en aquesta iniciativa per tal de reivindicar i donar valor al seu nucli comercial.

La iniciativa, que compta amb uns 3.800 establiments del territori adherits i el suport de diversos ajuntaments gironins, vol impulsar la consciència col·lectiva sobre els avantatges de la compra i el consum al territori, destacant-ne la diversitat, la singularitat i la importància del rol del comerç i la restauració local als centres urbans.

Des de PIMEC Comerç Girona han destacat que l'objectiu principal d'aquesta acció, gestada al Consell de Comerç del territori, és sensibilitzar i conscienciar els consumidors de tots els avantatges que comporta comprar i consumir en els municipis. Alhora, han afirmat que el comerç i la restauració local ofereixen tracte personalitzat, sostenibilitat, excel·lent servei i diversitat de productes, coses que no es poden trobar enlloc.

D'altra banda, la regidora de Comerç de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Cristina Aymerich, ha explicat que "a Lloret tenim tot el que necessitem prop de nosaltres i cal posar en valor la nostra oferta comercial" i ha afegit que "la ciutadania forma part d'aquest batec que necessita el comerç".

Durant els dies 1, 2 i 3 de desembre les associacions adherides participaran en la campanya decorant els establiments amb la imatge gràfica de la iniciativa. A més, s'han plantejat altres accions als comerços com el repartiment d'obsequis, vals de compra, exposicions de fotografies d'artistes locals i moltes altres accions, totes fomentades per fer bategar el comerç lloretenc.

L'Ajuntament de Vidreres va aprovar les ordenances fiscals per a l'exercici 2024 en un context conjuntural de pujada de preus en la majoria dels subministraments, amb la voluntat de continuar oferint uns serveis públics de qualitat per a la població. Una de les modificacions més important, preveu la penalització als grans tenidors d'habitatges buits al municipi. Alhora, aconseguiran fer front a la problemàtica d'habitatge al municipi.

Una de les modificacions preveu la penalització als grans tenidors d'habitatges buits al municipi. Així doncs, amb l'aprovació d'aquestes ordenances, es contempla una penalització del 50% de l'IBI per a aquelles persones o entitats que tinguin en propietat un immoble buit al municipi per un període superior a dos anys, sempre que es compleixin un seguit de requisits. A banda, l'ordenança també contempla una penalització del 100% de l'IBI per a aquelles persones o entitats que tinguin en propietat quatre o més immobles buits i dos d'aquests estiguin a Vidreres. 

La majoria dels grans tenidors, generalment entitats bancàries, disposen d'una gran quantitat d'habitatges buits al municipi i no ofereixen lloguer social. Un problema que dificulta el treball de l'Ajuntament per poder oferir a les famílies més vulnerables un habitatge on poder residir. No obstant això, des del consistori afirmen que el treball continuarà en marxa per aconseguir que els grans tenidors cedeixin davant la pujada d'impostos.