top of page
Buscar

La Cooperativa Conca de la Tordera celebra 25 anys amb una mirada cap al futur i el relleu generacional

  • televisiolaselva
  • 21 mar
  • 2 Min. de lectura

La Cooperativa Conca de la Tordera ha celebrat recentment els seus 25 anys d'existència, coincidint amb el 125 aniversari del cooperativisme a la zona. Nascuda de la fusió de les cooperatives Agrícola de Blanes, Coppal de Palafolls i Agrícola de Santa Susanna, aquesta entitat s'ha posicionat com un referent en el sector de l'horta a les comarques de la Selva i el Maresme. L'efemèride va ser commemorada amb un dinar de germanor, que va reunir el president de la cooperativa i destacades autoritats locals, incloent els alcaldes de Blanes i Palafolls.


El dinar commemoratiu va comptar amb 150 sòcies i treballadores que van retre homenatge al mateix temps als 125 anys d’història, esforç i cooperació, 125 anys de cooperativisme al territori. Una ocasió molt especial que va festejar-se amb un dinar de germanor presidit per la companyor i el bon humor que van compartir tots i totes les comensals.


Fa més d’un segle, als municipis de Blanes, Palafolls i Santa Susanna es van constituir les primeres associacions de països com la Sociedad de Socorro Mutuos de San Antonio Abad fundada l’any 1896 a Palafolls; l’Institut Agrari de Sant Isidre a Blanes, que naixia al 1900; i el Sindicat Agrícola Catòlic de Pineda i Santa Susanna que es posava en marxa al 1910 amb una voluntat de treballar plegats per a un futur millor.


Llavors, fa més d’un segle, el producte estrella era la patata que fins i tot s’exportava a Anglaterra, i en l’actualitat la Cooperativa Conca de la Tordera es dedica principalment a la recepció, manipulació i distribució dels productes dels socis i sòcies. En aquest sentit, ara el producte estrella és el tomacó. El tomàquet de penjar és una varietat tradicional que destaca per la seva aroma, la pell fina i el sabor que s’aconsegueix gràcies a la proximitat al mar, ja que permet regar els camps amb aigua lleugerament salada.


Tots els cultius són de temporada, i predominen els vegetals de fulla a la tardor i a l’hivern, així com els productes de fruit a l’estiu. Cal destacar també que alguns dels seus productes compten amb denominació d’origen, com per exemple la mongeta de ganxet. Els productes de la Cooperativa Conca de la Tordera es comercialitzen preferentment mitjançant les grans superfícies, així com també a La Botiga de la mateixa cooperativa, que va ser remodelada fa tres anys, al 2022.


Per tots aquests motius, la cooperativa afronta la commemoració del seu 25è aniversari amb la mirada posada en el futur i amb repte de seguir avançant, innovant i mantenint viu l’esperit de treball que ha perdurat generació rere generació. Un esforç col·lectiu que ha permès mantenir l’activitat agrària a la conca de la Tordera, una zona amb una forta pressió urbanística i de turisme.


 
 
bottom of page